pondělí 28. února 2011

P2: Activity - Den 59.

Na klubu jsme vytáhli Activity. Toto je můj pokus o nakreslení kozy. Dopadl úspěšně - spoluhráč uhádl.

sobota 26. února 2011

pátek 25. února 2011

čtvrtek 24. února 2011

P2: Netradiční fotbálek - Den 55.

Málo dětí = méně práce a tzn. čas na blbnutí, třeba při hraní fotbálku.
Při normální hře tým JABĚ po dlouhé době opět porazil tým PA. Měly jsme z toho obrovitou radost! :-)

středa 23. února 2011

P2: Henním - Den 54.

B: Protidrogová prevence

Naší prací není jen povídání s dětmi, doučování, pomáhání s problémy, ale také předávání informací, které by se jim v budoucnu mohly hodit a které by mohly přispět k ochraně jejich co nejvíce pohodového dětství. Několik akcí jsme už s nimi zkoušely, ale s novým rokem jsme se rozhodli najet na systém, který mají v klubu pro starší děti a máme celý měsíc na nějaké téma a k němu zaměřených akcí se koná více. Což znamená daleko více práce, ale zase je větší pravděpodobnost, že v dětech nějaká informace zůstane:-) Na rozjezd jsme si zvolili téma drogy, což je tak široká oblast, že by jsme s nimi mohli klidně strávit i více měsíců a ne jen zrovna krátký únor:-) Naším obvyklým problémem při přípravě je to, že akce musí být jak pro 6leté, tak 12 a víceleté, což je docela oříšek. Nakonec jsme se tématu věnovali na celkem 4 klubech a akce časově gradovala od pár minut po skoro 3 hodinovou intenzivní práci. Diskutovalo se, hrály se hry s příslušnou tématikou, psaly se názory na flipy a poslouchalo se a koukalo na dokumenty. To názorné ukázání jsme brali jako stěžejní část programu, naším cílem nebylo šokovat, jen ukázat, co můžou drogy s člověkem udělat. Na rozjezd jsme si poslechli Intimní zpověď Terezy Pergnerové, pak jsme se koukli na pár minut její 13. komnaty, viděli jsme Janův boj s alkoholem z Roku ďábla, následovala část dokumentu Katka a zakončili jsme to videem znázorňujícím vizuální proměnu člověka po užívání pervitinu. Zajímavé bylo, že děti nejvíce zaujala a šokovala Tereza, ač to bylo nejprve jen 20 minut poslechu, ač to byl čajíček oproti Katce, ač jim její jméno vůbec nic neříkalo a ač jsme se věnovali díky její Zpovědi víceméně jen jejímu poměrně nevinnému (vzhledem k dalšímu vývoji) flirtu s pervitinem. Nevím čím to bylo, říkám si, že možná jim byla nejsrozumitelnější – prostě umí mluvit, projev Katky je přece jen jiný, nebo za to mohlo něco úplně jiného. Připomnělo mi to ale mých 12 let, kdy jsem Terezinu Intimní zpověď viděla a byla jsem z ní taky totálně vydřená. I když jsem potom přečetla několik knížek s touto tématikou (Memento, My děti ze stanice ZOO...), shlédla několik dokumentů, tak stejně nejvíc varující a na mne působící byl právě Terezin příběh. Děti, které se s námi akce zúčastnili nemají zatím žádnou zkušenost s drogou, nejčastěji se ve svém okolí setkávají s cigaretami a alkoholem. Mnohé z nich pojmy jako pervitin, heroin, absťák apod. vůbec neznaly. Tak doufám, že to tak zůstane ještě hodně dlouho a nikdy tyto pojmy osobně nepoznají.

úterý 22. února 2011

neděle 20. února 2011

P2: Chvála špeku - Den 51.

Matýskovi se cca před měsícem udělal hnisavý abces na zadečku. I přes naší nejlepší péči se hodně zvětšil a druhý se rozšířil až na bok. Matys se choval naprosto normálně - tzn. žral, mazlil se, běhal... Jen to vypadalo naprosto šíleně, podle laického pohledu dost definitivně. Až jsem na netu objevila, že hnis z těla vytahuje špek. A ono to opravdu fungovalo. Hnis to vytáhlo, akorát teda odpadla uhnilá kůže a takto to vypadá dnes. Rána se postupně zatahuje, už je cca poloviční. Na boku už Matýsek nic nemá, vše je zahojeno. Tak snad už bude v pohodě.

sobota 19. února 2011

P2: Vzpomínková inventura - Den 50.

Procházím svůj pubertální archív a hledám co použít na úterní preventivní protidrogovou akci do Jahody. A pak, prý, že se mi moje "sbírka" nikdy hodit nebude. I když lidsky si přeju aby ne a aby tam ani tyhle obrázky nebyly.
Onu podpisovou kartu jsem koupila kdysi za 50 Kč přes dopisový "bazar" v Popcornu. To byly časy:-))

čtvrtek 17. února 2011

P2: Protidrogová akce - Den 48.

Hra na streetworkery - sběr použitých injekčních stříkaček - samozřejmě že tak, aby se na ně nešahalo - pomocí čínských hůlek:-)
A reklamy proti drogám:




středa 16. února 2011

P2: Bazén v předsíni - Den 47.

Díky téhle hadici, která po mém úklidu vany zůstala mimo ní, jsem si v předsíni a v celé koupelně vyrobila bazének. Šílený adrenalinový zážitek. Netoužím si ho zopakovat.

úterý 15. února 2011

P2: Lodička - Den 46.

Dostala jsem lodičku z papíru s originálním názvem :-)

pondělí 14. února 2011

P2: Dohoda - Den 45.

Stále mě nepřestává dostávat, když s dětmi uzavíráme dohodu o poskytování služeb (to musíme dle zákona) a ony je podepisují pod svými přezdívkami. Jako třeba v pondělí Myší tlapka :-)

čtvrtek 10. února 2011

P2: 4x Jahodová oslava - Den 41.

Milé přivítání od Pavla, přípitek na mě, to si nechám líbit:-)

Dárky pro Martina v originálním balícím papíru. Krom Martina se ještě slavila Káča a Gábiny svátek na Slovensku. Vždy se najde důvod něco slavit :-)